tirsdag, juni 14, 2005

Har du et gemmested?

Lene Ostenfeldt
Gemmesteder – rum til ro og udfoldelse – og menneskene bag.
Fotos af Lars Ranek
Gyldendal
10. juni 2005
176 sider
299 kroner

Anmeldt af: Grith Lygum

Lene Ostenfeldt tager læseren med på en rigtig hygge- og inspirations-tur i "Gemmesteder – rum til ro og udfoldelse – og menneskene bag". Det handler om det gode liv, det at have et sted at slappe af, koble fra dagens stress og jag, lade op og suge inspiration, kreativitet og fornyet energi til sig.

Lene Ostenfeldt er grafisk designer, stylist og skribent ved blandt andet Børsen Trend Magasiner og Hendes Verden. I denne godbid af en coffee-table bog tager hun os med rundt på 13 besøg hos vidt forskellige mennesker, med hver deres personligt inspirerede gemmested. Det er mennesker der har noget særligt de gerne vil sige, og som gavmildt viser deres meget forskellige gemmesteder frem. Steder de enten har valgt eller aktivt selv har skabt, fælles er at de alle præger deres gemmesteder på hver deres måde.

Vi starter hos Jens og Hanne på Falsled, her har de skabt sig fristed i form af et skønt sommerhus hvor ferierne og fritiden kan tilbringes, gerne sammen med børn og børnebørn. Videre går det til moderne arkitektur med finesse hos familien Kirk i Rørvig, og den mest vidunderlige ødegård i Sverige, hvor Morten Schmidt og Mette Nygaard har indrettet sig med al respekt for det gamle hus og dets traditioner. Som læser drømmer man med ét og længes væk, længes efter at stå i en skov og råbe lykken ud. Eller kaste med snebolde efter den eneste ene, eller gode venner, med den nære familie. Bogen sætter tanker og følelser i svingninger, man længes efter frihed og ubekymrethed, og får det for en tid i "Gemmesteder..."!

Lene tager os også med på en tur til Mors hvor Erik Heide og Bente Hjelmar bor i et hus med værksted og fuldstændig eventyrlig have til, en produktiv oase, en bid af paradis. Vi runder også naturgrunden med udsigt over Roskilde Fjord, her har Nanna Backhaus Brown og Andrew Jason Brown bygget et hus hvor glasset i mere end én forstand er i centrum, lyst, indbydende og nytænkende. Tid til eftertanke.

Turen på jagt efter gemmesteder fortsætter hos Eva Seidenfaden på Vissinggaard i Jylland. Eva har med stor inspiration i naturen omkring sig fået bygget en hule i et træ, sådan et sted hvor man har lyst til at rulle sig sammen og ligge og høre fuglene synge, og få sig en dejlig lur. Det næste gemmested befinder sig hos familien Gude i den poetiske palævilla ved Næsseslottet i Nordsjælland, her er en duft af luksus og noget mere eksklusivt. Et sted, en anden verden hvor det at slappe af og have det godt er i fokus. Videre på vores rejse kommer vi forbi Morten Simonsen, nybagt far og pilefletter, med base i Pølegaarden, hvor der er udsigt til åbne marker og natur, et sted hvor han underviser i pileflet og dyrker det mere spirituelle. Det næste sted fyldt med frihed er familien Olssons VW-transporter, hvori de tager på eventyr og indhenter friheden og bruger livet af al kraft. Stoppet efter er hos maleren og kunstneren Tróndur Patursson på Færøerne. Her har han bygget det mest vidunderlige bjælkehus, fyldt med sjæl og charme, man tror som læser knap sine egne øjne!

Hos Betty Engholm og Torben Michelsen, keramisk formgiver og landskabsarkitekt, i huset med knopskydningerne udenfor Sorø er det blevet efterår, her er en varm og imødekommende stemning, og huset her har skudt knopper op til flere gange. Tilbage til byen hvor vi skal besøge Nikolaj Sonnes husbåd i kanalen ved Holmen. Dette flydende hus emmer også af fred og ro, og man får en vuggende fornemmelse i kroppen af de fine billeder. Det sidste sted vi gør holdt på turen er forfatterens egen drøm, det lille fiskerhus på Møn, hvor der kun er få skridt til stranden og man kan leje sig en uges ro og afstressning – i dette tilfælde emmer huset af julestemning og varme.


Indimellem beskrivelserne af de forskellige gemmesteder, ledsaget af de smukkeste fotos taget af Lars Ranek, trakteres læseren med lidt lækkert, opskrifter puttet ind hist og her hvor værtsfolkene havde noget de synes de ville give videre til læsere. Der dufter af alt fra sommerfugle i beignetdej, kalkunspid og grøntsager med bid, bondebrød, Sophies sprøde vafler, blå salat, Vissinggaards hindbærtærte med rød peberfrugt, mors hjemmebagte boller, minipizza´er og lækre cookies – en lille tillægsgodte i bogen, et originalt tiltag der passer godt ind i denne sammenhæng.

"Gemmesteder..." er en fantastisk lækker og inspirerende bog. Besøgene hos de forskellige familier på hver deres gemmested er lavet så fint, elegant og personligt, og billederne af Lars Ranek sætter læseren i en ophøjet stemning, man løftes og bæres væk, drømmene vinker i horisonten, og man glæder sig til fremtiden, glædes over at alle disse mennesker har fundet fred hver deres sted. Man finder faktisk også selv en stor tilfredshed med livet mens man læser denne fascinerende livstilsbog, mærkværdigt nok. Jeg kan ikke give mindre end højeste bedømmelse, bogen er superb, køb den, læs den, drøm dig væk i dine egne skabende og kreative væv af tanker, mens du får et pust af inspiration under læsningen. Bogens alsidighed er også noget der giver tankerne fornyet energi for hver side man vender. Virkelig flot arbejde Lene Ostenfeldt, mer´mer´mer´- mer´vil have mer´- og gerne med andre vinkler eller andre tematikker, bare mer´.

6 ud af 6 bogorme. Gemmesteder er en fantastisk lækker livstilsbog jeg varmt kan anbefale alle! Noget så inspirerende og fascinerende er det længe siden jeg er stødt på, en påmindelse om at det er tid til at geare ned og mærke livet, dufte, sanse og spørge sig selv om man egentlig ikke har alt alt for travlt?

Læs flere anmeldelser på
www.bookworm.dk

Ingen kommentarer: